4 Kasım 2016 Cuma

5 Adımda 5G'yi tanıyalım

  Hiç yorum yok

Vodafone’un 5G hazırlıklarını paylaştığı Vodafone Arena’daki görüşmede, Türkiye’nin ilk canlı lisanslı/lisanssız spektrum birleştirme testi yapılarak 400 Mbps hıza ulaşıldı.

Vodafone, 2020 senesinde hizmete sunulması beklenen 5G teknolojisinde global deneyimini Türkiye’ye taşımaya hazırlanıyor.




 Dünyada yeni nesil genişbant teknolojilerinin geliştirilmesine öncülük eden Vodafone, 5G’nin uluslararası standartlarının belirlenmesine yönelik araştırma-geliştirme faaliyetleri doğrultusunda Türkiye’de de öncü çalışmalara imza atıyor. Vodafone, 4.5G teknolojisine nazaran 10-100 kat daha hızlı olması ve 1.000 kata kadar daha çok kapasite sunması beklenen 5G teknolojisi için 5 adımdan oluşan bir çalışma yürütüyor.



Vodafone Türkiye’nin 5G’ye giden yolda Lisanslı/Lisanssız Spektrum Birleştirme, Darbantta Nesnelerin İnterneti, Noktadan Noktaya Havadan Yüksek Hızda Veri Aktarımı, Portatif Çekim Noktaları ve Şebeke Fonksiyon Sanallaştırma adımlarından oluşan çalışmaları, Vodafone Türkiye Teknolojiden sorumlu İcra Kurulu Başkan desteksı Mallik Rao’nun katılımıyla Vodafone Arena’da düzenlenen görüşmede paylaşıldı. Görüşmede, Türkiye’nin ilk canlı lisanslı/lisanssız spektrum birleştirme testi yapılarak 400 Mbps hıza ulaşıldı.

Mallik Rao: Gigabit camiası 5G ile mümkün olacak

Vodafone’un tüm dünyada telekomünikasyon sektöründe teknolojik gelişmelere öncülük eden bir şirket olarak müşterilerine mükemmel veri kullanım deneyimi yaşatma hedefiyle çalıştığını belirten Mallik Rao, şunları söyledi:
“Vodafone olarak, her ülkede kişi ve kurumların saniyede 1 Gigabit'lik yaygın genişbant bağlantı hızından, düşük gecikme süresinden ve emin şebeke performansından faydalanabileceği bir Gigabit camiasının oluşması gerektiğine inanıyoruz. Bu toplum, 5G teknolojisinin gelmesiyle daha yüksek yeterliliğe ve kapasiteye sahip olacak. Önceki mobil genişbant teknolojileri ağırlıklı olarak webin hızlandırılmasına odaklanırken, 5G bir adım ileri giderek nesnelerin internetini hayatımıza sokacak ve bağlantılı çalgılardan bağlayıcı cihazlara kadar bir çok yeni uygulamanın hayata geçmesini sağlayacak. Vodafone Grubu, dünyada 5G teknolojisinin geliştirilmesine önemli katkıda bulunuyor. Türkiye’de de 5G’ye yönelik hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Bu alandaki çalışmaları yakından takip ediyor ve global deneyimimizi Türkiye’ye taşımak için sabırsızlanıyoruz.”


5G’ye 5 aşamalı hazırlık

toplantıda, Vodafone Türkiye’nin 5G’ye yönelik olarak sürdürdüğü, 5 adımdan oluşan hazırlık çalışmaları hakkında detaylı bilgi verildi. Buna göre, ilk adım lisanslı/lisanssız spektrumların birleştirilmesinden oluşuyor. Mevcut kullanım hakkı olan 2600 MHz spektrum bandı ile özgür kullanım hakkı olan 5 GHz spektrum bandından iki farklı bandı kullanarak üç taşıyıcıyı birleştiren Vodafone, 403 Mbps hızlarına ulaştı. Vodafone, ikinci adım olarak, nesnelere özel şebekeler kurarak 200 KHz şeklinde çok dar bantlarda geniş alanlara hizmet verilmesini elde eden Darbantta Nesnelerin İnterneti teknolojisini Türkiye’de ilk kez Mart ayında “Yarına Hazır Park Çözümleri” üzerinden Vodafone Dijital Dönüşüm Zirvesi’nde sergiledi. Diğer taraftan, üçüncü bir adım atarak, şebeke içinde noktadan noktaya havadan yüksek hız ve kapasite ile veri taşıma imkânı elde eden “10 Gbit/s E-band” teknolojisini Türkiye’de ilk deneyimleyen operatör oldu. Vodafone’un dördüncü adımı portatif çekim noktalarını kapsıyor. Bu yenilikçi çözüm, içinde SIM kart bulunan minik bir kutudan oluşuyor. Şebeke bunu bir kullanıcı olarak idraklarken, kullanıcı bunu bir çekim noktası olarak görüyor. Vodafone’un beşinci ve son adımı ise şebeke fonksiyon sanallaştırma oldu. Vodafone, bu çalışmalarla, altyapı bağlarımlılığını ortadan kaldırarak, bulut şebeke üzerinden abonelerine daha hızlı şekilde çok daha elastik servisler sunmayı hedefliyor.

5G laboratuvarı kurdu

Vodafone 2 yıl önce dünyanın en köklü üniversitelerinden Dresden Teknik Üniversitesi işbirliğiyle 5G laboratuvarı kurdu. Araştırmacılara, şebeke donanım ve yazılımı, bilgisayar çipleri, spektrum ve bulut bilişim konularında 5G odaklı test ve değerlendirmeler yapma imkânı veren bu laboratuvarda, aralarında Türk mühendislerin de bulunmuş olduğu bir ekip, geleceğin mobil teknolojilerine hazırlanmak için kablosuz mesajşim teknolojilerini özellikle veri hızı, gecikme süresi ve IP (İnternet Protokolü) hizmetleri açısından tekrar ele alarak sektörlerarası bir oluşuma öncülük edecek çalışmalara imza atıyor.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder