8 Kasım 2016 Salı

Parayı Buluyum İşi Gücü Bırakıcam Düşüncesini Yerle Bir Eden Araştırma

  Hiç yorum yok

Eğer elinize sağlam bir para geçtiğinde bütün işi, uğraşı bırakacağınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.




Muhtemelen bu klişe cümle sizlerin de ağzınızdan en az bir defa çıkmıştır. Nedense sağlam bir miktarda paraya sahip olduğumuzda çalıştığımız işi ve uğraştığımız diğer şeyleri bir kenara atıp o paranın keyfini süreceğimizi düşünürüz. Fakat McGill Üniversitesi psikoloji profesörlerinden Donald Hebb'e gore o işler öyle olmuyor imiş.



1951 senesinde beynin fizyolojisi hakkında bazı çalışmalar icra eden Hebb, yeni bir araştırma için gönüllü yüzlerce öğrenci bulmuş.

Söz mevzusu araştırma ise şu şekilde olacak; seçilen kişiler, 2.5 metreye 1 metre ölçülerdeki bir odada el/kol, göz ve kulakları kapatılmış bir halde yatacak. 'Duyu kıtlığı' olarak adlandırılan deneyde denekler hela ve su/yemek ihtiyacı dışında sürekli olarak bu odadaki yatakta yatacaklar.

Deneye katılmak için kayıt yaptıran yüzlerce öğrenciden sadece 72 tanesi kafi veri üretebilecek kadar dayanabilmiş. Üstelik deneye katılanlara her gün için 20 dolar verilmekteymiş ki o dehemmiyet için çok iyi para. Deneyin hedeflediği 6 tam günü bitirmeyi başaran birey sayısı ise 6.



Deneye katılanların çoğunda kısa süre sonrasında bayağı işlemleri çözememe, olaylar üzerinde mantık yürütememe ve halüsinasyonlar görme gibi durumlar gözlenmiş. Hatta bazı denekler artık kafayı yiyecek hale gelmiş. Çoğu denek, ilk 8 saat içinde ciddi bir mutsuzluk düzeyine ulaşmış hatta içlerinde paraya hakikaten ihtiyacı olanlar bile verilen paradan vazgeçip, gmeşhurk 7-8 dolar kazanmıştırkları işlerine geri dönmüş. 

Bu deneyin haricinde benzer şekilde bazı araştırmalar da meydana getiren Hebb'in ulaştığı sonuç ise şu; insanoğlu bir şeye, bir yere ilişik olarak sonucunda bir şeyler üretmeyi ve ürettikleri şeylerin işe yaradığını hissetmeyi seviyor. Bu duygu insanları mutlu ediyor.



Kısaca ''parayı bulsam yan gelip yatarım, iş güç hiç uğraşmam'' diye düşünsek de beynimizin sağlıklı çalışabilmesi adına aktiviteye ve buna bağlı olarak sevdiğimiz, keyif almış olduğumız işlerde çalışmamız bizim yararımıza. Ayrıca bir gün, 1 ay, hatta 1 sene aslabir şey yapmadan yan gelip yatsanız bile nihayetinde siz de bir boşluğa düşeceksiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder