3 Kasım 2016 Perşembe

Görenleri Hayrete Ve Dehşete Düşüren Çift Başlı Köpek Balığı

  Hiç yorum yok

Okyanuslarda çift başlı köpekbalıklarının görülme oranları artmaya başladı. Araştırmacılar, bunun bir mutasyon olabileceği fikri üzerinde duruyor.

Bu resimler size Holywood filminden bir sahne benzer biçimde gelebilir, fakat tamamen gerçek! Okyanuslarda çift başlı köpek balıklarına rastlanma oranı gittikçe artıyor. Uzmanlar tam nedenini bilmeseler de, bu durumu açıklamak için teoriler geliştirmeye başladılar.


İlk olarak ABD’nin Florida eyaletinde bir balıkçı, karnı çift başlı fetüslerle dolu bir “Boğa köpek balığı” ele geçirmiştı. Bundan birkaç yıl sonra 2008’de, diğer bir balıkçı; Hint Okyanusu’nda fakat bu sefer “Mavi Köpekbalığı” denilen cinste gene çift başlı bir embriyo keşfetmişti.


2011’de Kaliforniya Körfezi’nde bir “Mavi Köpekbalığı” yakalandı. Bu vakadan sonrasında bir araştırma ekibi kurularak okyanuslar taranmaya başlandı. Araştırmacılar, iki kafalılık durumunun maksimum bu türde bulunduğunu ifade ettiler. Araştırma grubunun lideri Valentin Sans-Coma bunun bir bozukluk bulunduğunu, muhtemelen bir süredir devam ettiğini, ancak çift başlı köpekbalıklarının yaşam süreleri kısa olduğu için yakın zamana dek keşfedilemediklerini beyan etti.


Geçtiğimiz günlerde bu genetik bozukluğun kökeninin bulunması için laboratuar ortamında 800’e yakın köpekbalığı yetiştirildiği açıklandı. Uzmanların bugüne dek bulabildiği en iyi izahat; yumurtaların herhangi bir halde ne kimyasal ne de rayoaktif etkiye maruz kalmadığı. Aşırı avlanma nedeniyle gen havuzu daralmış ve bozuk genli balıklar daha çok çiftleşmiş olabilir. Araştırmacılar bu olasılık üzerinde daha çok duruyor.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder